Duurzaamheid

Wat is Zero Waste?

Zoals boek “het Zero Waste Project” goed kan omschrijven: als je bewust bezig bent met en actief probeert je eigen afval en ecologische voetafdruk te verminderen, kun je zeggen dat je zero waste leeft. Sinds een maand of vijf zijn mijn vriend en ik begonnen aan het avontuur om de wereld een beter plekje te maken! Wij proberen nu zo veel mogelijk zonder afval te leven en wil je weten hoe wij dat doen? Ga dan verder met lezen!

Wat houd zero waste in?

Zoals ik in het begin al zei, we zijn bewust en actief bezig met ons eigen afval en proberen onze ecologische voetafdruk te verminderen. Dit betekend bijvoorbeeld dat ik bewust de keuze maak om 100% ecologisch, gerecycled en ongebleekt wc papier te kopen. Of zelf mijn schoonmaakspullen maak met azijn en baksoda als basis. Deze levensstijl is op allerlei verschillende manieren te omschrijven, in ieder geval ben ik geen geitenwollen sokken-meisje. Het is een proces om een afvalloos leven aan te gaan en dit gebeurd eenmaal niet van de ene op de andere dag. We zijn elke dag weer bezig met bedenken over hoe we ons leven kunnen verduurzamen. Raakt een product op, dan maken we het zelf nieuw of kopen we een duurzamer alternatief.

Waarom zou ik dit doen?

Onze grondstoffen worden steeds kostbaarder en schaarser. We produceren per huishouden vandaag de dag meer afval dan ooit te voren en hierin zitten deze waardevolle grondstoffen. Het verminderen van je afvalconsumptie en je spullen zo lang mogelijk gebruiken is dus key en belangrijk voor onze toekomst. Want als we zo door blijven gaan dan zal er uiteindelijk een temperatuurstijging van 4 graden plaatsvinden op onze aarde. Dit lijkt voor ons misschien weinig (en stiekem ook best wel fijn tijdens de winter) maar deze stijging heeft grote gevolgen. Ik las bijvoorbeeld via deze link dat dit het volgende gaat betekenen:

langere en extremere hitte, stormen en overstromingen, droogtes, bosbranden en verwoestijning, zeespiegelstijging en massaal uitsterven van diersoorten. Omstandigheden die het leven op Aarde zeer onaangenaam en gevaarlijk zullen maken, ook omdat het de vraag is of het in dergelijke extreme omstandigheden mogelijk zal blijven om de wereldbevolking te voeden. De Wereldbank heeft sinds 2012 in drie rapporten (123) onder de titel Turn Down the Heat een uitgebreid overzicht gegeven van de gevolgen voor het leven op Aarde bij 4 graden opwarming.

Serieuze gevolgen voor de productie van voeding, onze leefomgeving en het ecosysteem. Op dit moment hebben we al enkele gevolgen van deze problemen mogen ondervinden. De zeespiegel blijft stijgen en dan nog maar niet te beginnen over hoeveelheid onnodig plastic die er in onze oceaan drijft.

Hoe begin jij aan een zero waste lifestyle?

Het is in het begin best wel overweldigend en daarom zijn wij met kleine stapjes begonnen. En wij doen ook nog niet alles “perfect” hoor. Maar door bijvoorbeeld groente kopen met onze eigen zakjes of fruit zonder plastic zakjes (die je gratis bij de supermarkt kan pakken) op de band leggen. We gingen dus op plastic dieet! Nu ga ik altijd gewapend op pad met een (extra) katoenen tasje in mijn handtas. Verder zijn we een stuk beter geworden in het scheiden van ons afval nadat we ons afval eens goed bekeken hadden. Dit is misschien wel het belangrijkste! Weet waar je afval vandaan komt en leer van je “fouten”. Dus ik zou zeggen, pak je afval er eens bij! Wij deden dit gewoon op onze huiskamer vloer met ons plastic afval, ik moest toch nog dweilen die week. Bekijk hierna of er een duurzamer alternatief voor bestaat! Kijk ook eens bij mijn zero waste swap lijst! Hier help ik je al een handje op weg naar jou zero waste lifestyle! Dit betekend niet dat je gelijk al je verpakte levensmiddelen de deur uit moet doen en hierdoor letterlijk je geld de stortkoker in verdwijnt. Maar het geeft je handvatten, het maakt je bewuster! Want daarna besteed je jouw geld slimmer aan een duurzamer alternatief! Wellicht betekend dit dat zelf af en toe iets moet maken zoals bijvoorbeeld een gezichtsmaskertje of die lekkere pompoensoep. Stem met je geld en koop verpakkingsvrij!

Om het allemaal nog makkelijker te maken heeft een van de pioniers binnen de zero waste community genaamd Bea Johnson een slim geheugensteuntje bedacht namelijk “The 5 R’s of Zero Waste”. Die je aan het begin van de pagina al hebt kunnen lezen.

Waar vind ik meer informatie over leven met minder afval?

Hieronder heb ik een aantal websites gelinkt met nuttige informatie die mij in het begin ook heel erg heeft geholpen!

Beantwoord deze vraag eens; Wat kan jij veranderen in jou leefwijze, waardoor je minder afval consumeert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *