Lifestyle

Migraine, dat is toch alleen maar een beetje hoofdpijn?

image

Sinds dat mijn menstruatie begon kreeg ik ook last van migraine aanvallen. Heel “normaal”, want zowel aan mijn vaders- als aan mijn moederskant zit dit in de familie. Het begon allemaal met flitsen en enorm ondraaglijke hoofdpijn met een klein beetje misselijkheid. Uiteindelijk werd het erger en erger. Tot een half jaar geleden heb ik er minstens 1x in de maand last van gehad.

Het schijnt te zijn dat er meerdere mensen last hebben van migraine. Ik las op http://www.alleswetenoverhoofdpijn.nl dat er dagelijks 70.000 mensen in Nederland last van hebben. Bij mij begint de pijn die ik kan omschrijven als migraine in mijn hoofd. Net achter mijn ogen! Het voelt alsof er een klein kaboutertje met een hamertje mijn oogballen uit mijn hoofd probeert te krijgen. Ik ga scheel kijken en zie vlekken vanuit links of rechts achter in mijn zichtvlak knipperen. Die vlekken worden vaak steeds groter. Als ik een heftige aanval heb dan zie ik helemaal niks meer en draaien mijn ogen volgens omstanders allemaal gekke kanten op. Als ik geluk heb kan ik mijn woorden niet meer vinden, begin ik te stommelen en gaat de linkerkant van mijn gezicht slap hangen. Mijn linkerarm en -been hebben dan ook geen zin meer op mee te werken en soms word ik ook misselijk en geef ik over.

Tijdens het mbo hebben ze mij wel eens terug gevonden in het schoonmaakhok, want daar was lekker donker! Een dutje van 2 uur en het was al een stuk minder!

Ik heb letterlijk kortsluiting in mijn hoofd. Mijn lichaam zegt me dat ik rust moet opzoeken!

image

Maar gelukkig zijn er ook mensen die bijvoorbeeld alleen de hoofdpijn links en/of rechts krijgen. Of bijvoorbeeld aura’s gaan zien en krijgen pijn aan hun nek. Migraine wordt gezien als een erfelijke aandoening. Migraine heeft een duidelijk begin en een duidelijk einde. Dus is bijvoorbeeld niet hetzelfde als clusterhoofdpijn. Mensen die een migraine aanval hebben zijn vaak ook overgevoelig voor licht en geluid.

image

Maar wat heb ik er dan aan gedaan om om nu ineens minder geprikkeld te worden om een migraine aanval te krijgen?
Ten eerste heb ik hele goede gesprekken gevoerd met een persoonlijke coach. Zij heeft me enorm geholpen om anders te denken. Dingen loslaten enzo! En mezelf ook minder op te fokken over acties die andere mensen doen die ik zelf bijvoorbeeld niet zou doen. Zij heeft mij geleerd dat ieder persoon een persoonlijke waterput heeft met energie, die je door de dag heen gebruik wordt en ’s nachts weer aanvult wordt door middel van slapen. Wat ik dus deed was keer op keer mijn put opmaken en dan stiekem aan mijn reserves beginnen. Kort gezegd: ik deed te veel en wilde te veel! Ik was kapot aan het einde van de dag!!!
Ten tweede ben ik anders gaan eten. Minder vlees en veel meer groente en fruit. Wat bleek nou? Dat gaf de doorslag! Ik voel me nu pas rond een uur of 8/9 moe. Buiten die after-dinner-dips op het werk dan om ;). Ik ben eens gaan kijken hoeveel groenten ik at, daar schrok ik nogal van! Zoals ik al eerder vertelde eet ik tegenwoordig zoveel mogelijk vegetarisch/veganistisch.
Tot slot denk ik ook dat ik nu doordat ik niet meer op school zit een stuk minder spanningen heb en niet meer zo’n prestatiedruk op mijn lijf voel. (Iets wat ik nu herken bij mijn zusje, afstudeerjaar, je kent het wel!). Ik heb dus gewoon wat meer schijt aan iedereen gekregen, ik trek al het commentaar minder persoonlijk aan.

Ik hoop dat je nu wat meer begrip hebt als ik in de toekomst eens een migraine aanval heb bij je in de buurt. Of misschien is dit wel leerzaam voor je als je bijvoorbeeld zelf iemand kent die dit heeft.

Hier heb ik enorm veel last van en ik hoop dat ik nog steeds van vrienden, familie en collega’s steun zal krijgen als me dit weer eens overkomt.

Heb jij ook migraine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *