Lifestyle

Kiemen? Lekker voor op brood of in je soep!

image

Hoi!

Vandaag wil ik je meer vertellen over onze nieuwe ontdekking! Namelijk; Kiemen. Dit zijn de beginselen (spruiten) van een plantje die net uit een zaadje zijn gekomen doormiddel van warmte en water. Het is dus net geen zaadje meer maar ook nog net geen jonge plant! Een kiem dus. Als je gaat zoeken in de geschiedenis boeken kom je ze al van oudsher tegen! Ze werden bijvoorbeeld door oude Chinese doktoren voorgeschreven omdat ze bomvol met vitamine C zitten! Maar ook werden ze bijvoorbeeld op scheepsreizen meegenomen, makkelijk zat, een beetje water erbij en ontkiemen maar! Dit was een medicijn tegen het zeer gevreesde scheurbuik. Maar ook in verschillende oorlogen werd het gebruikt tegen eiwit tekort omdat mensen minder of geen vlees meer aten.

Maar wat vind ik er nou zo lekker aan? Nou ze zijn lekker pittig of crunchy en als je mij een beetje kent! Ik houd daarvan!! Maar ook omdat ik sinds een tijd een stuk minder vlees eet en ineens veel groente en fruit ben gaan eten, is het een mooie toevoeging op mijn/ons dieet. Er zitten namelijk behoorlijk veel vitamines, mineralen en andere broodnodige stofjes in die nog al nuttig zijn voor ons lichaam. Ze zijn licht verteerbaar, zoals ik al eerder vertelde zitten ze bomvol met vitamine C en bevatten waardevolle mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.

 

Wat kan je er allemaal mee combineren om het te eten? Nou ik leg ze meestal met verschillende soorten om mijn brood of ik gooi ze door een salade voor wat extra smaak. Maar je kan ze ook als garnering gebruiken door ze bijvoorbeeld op een hoopje op een wat dikkere soep te leggen, strooi er dan nog wat peper overheen en wauw wat een presentatie! Of je eet ze gewoon zo op met een stuk komkommer.
Kiemgroenten opeten

 

 

Ze moeten trouwens wel in de koelkast bewaard worden, ik zou ze dan onderin op de plank leggen. Hier zit vaak het meeste vocht in de koelkast, zodat ze niet uitdrogen! Ze zijn niet onbeperkt houdbaar! Dus eet ze wel wat sneller op, anders worden ze zacht en plakkerig. (Geloof me, smaakt echt vies!!).  Owja en niet het bakje weer potdicht doen want anders stikken de kiemen en dan worden ze ook vies.

Kiemgroenten Pittig Albertheijn

Enne je kan ze trouwens ook heel makkelijk thuis maken! Zakjes zijn te koop bij grote tuincentra, hier kan je ook een glazen kannetje kopen met een zeefje-dop erop. Iedere dag vers lauw water erover, uitzeven en laten groeien maar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *